“De beoordeling geeft aan dat een of meer van uw teamleden een risico lopen op een burn-out.” Dat is schrikken als je dit hoort naar aanleiding van een onderzoek over de mentale gezondheid binnen je bedrijf.

We ontkomen er niet aan, de trend laat het zien: we zullen ons meer moeten bezighouden met het stijgend aantal burn-out gevallen.

Medewerkers voelen zich waarschijnlijk vaak uitgeput en hoewel ze in staat zijn hun dagelijkse taken uit te voeren, zijn ze waarschijnlijk niet betrokken en voelen ze zich niet tevreden met hun werk. Burn-out is een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting die wordt veroorzaakt door overmatige en langdurige stress. Een gevoel van overweldiging, uitputting en het niet in staat voelen om aan de constante eisen te voldoen.

Het beste is natuurlijk om een burn-out vroegtijdig aan te zien komen bij een medewerker. Anderzijds is het effectief creëren van de juiste cultuur het beste middel om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden.

Burn-out resulteert vaak in een langdurige ziekteperiode. Gemiddeld zit iemand met een burn-out zes tot acht maanden thuis. Er zijn zelfs gevallen waarin werknemers zelfs 2 jaar thuiszitten. De kosten voor een burn-out lopen dan ook al snel op richting de €100,000,-. Los van de kosten is er het menselijk leed en de (over)belasting op de achtergebleven medewerkers.

Waar kun je het beste op inzetten? Begin met preventie!

Ik denk graag met je mee in het maken van preventieve burn-out plannen.