De mentale gezondheid van medewerkers heeft prioriteit, helemaal in de tijd waarin we leven. De werkomgeving is de afgelopen 2 jaar regelmatig verandert en dat neemt onrust met zich mee. Maar ook de onzekerheden rond gezondheid en de economische veranderingen nemen angst en stress met zich mee. Niemand is immuun voor psychische problemen, daarom 5 tips die waardevol zijn om teams te helpen zich gewaardeerd, productief en gezond te voelen:

 1. Maak van mentale gezondheid een organisatie initiatief
  Door van de vitaliteitsdoelen een organisatie prioriteit te maken, creëer je bewustzijn onder de medewerkers. Het is belangrijk om een open omgeving over mentale gezondheid te creëren en medewerkers een veilige ruimte te geven, zodat ze weten dat ze dit openlijk kunnen bespreken.
 2. Maak een gezond evenwicht tussen werk en privéleven mogelijk
  Nog steeds vinden niet alle medewerkers het gemakkelijk om verlof aan te vragen. Stimuleer je team om af en toe een verlofdag op te nemen.
 3. Creëer mogelijkheden voor samenhorigheid
  Collega’s maken voor veel medewerkers nog steeds dat ze plezier in hun werk ervaren. Stimuleer je medewerkers hun collega’ op te zoeken voor werk- en niet werk gerelateerde gesprekken.
 4. Krijg feedback en geef erkenning
  Een eenvoudigste manier om medewerkers te ondersteunen is hen te vragen hoe het met hen gaat en hen wat onverdeelde aandacht te geven. Vraag niet alleen naar het werk, maar vraag ook hoe mensen zich voelen en geef complimenten en erkenning.
 5. Zorg voor fysieke welzijnsprogramma’s
  Fysieke fitheid is een factor voor de productiviteit van medewerkers en het vermindert ziekteverzuim, maar het helpt ook bij het reguleren van geestelijke gezondheidsproblemen. Denk aan fysieke inspanning en ontspanning, zoals meditatie.

Welke initiatieven onderneem jij om ervoor te zorgen dat je team mentaal gezond blijft?
Mist er nog een tip in dit rijtje volgens jou?