De groei en ontwikkeling van medewerkers, teams en organisaties krijgt een flinke boost door regelmatig feedback te geven. Vaak wordt het toch maar 1x per jaar gedaan, een gemiste kans!

Ieder mens is wel eens onzeker, we zijn nu eenmaal gevoelig voor afwijzing, aangezien dat er uiteindelijk voor kan zorgen dat we ‘uit de groep kunnen worden verstoten’.

Veiligheid en vertrouwen is daarom ook de belangrijkste voorwaarden voor het creëren van een feedbackcultuur. Je wilt dat medewerkers zich vrij voelen om feedback te vragen, te geven en te ontvangen.

Een echt goede feedbackgever probeert de ander met zijn tips te sterken in zijn vertrouwen. Deze geeft feedback op het waargenomen gedrag van de andere persoon, maar laat de persoon volledig in zijn waarde.

Het tips en tops-feedbackmodel is een mooi handvat wanneer je anderen wilt helpen groeien. Begin je feedback met jouw intentie. Deel een top, een tip en nog een top. Vat je feedback samen. Vertel wat je goed vond en hoe het zelfs nóg beter zou kunnen. Zo eindig je jouw tips en tops feedbackronde!

Een verandering kost tijd. We weten allemaal dat het niet makkelijk is om nieuwe gewoontes aan te leren. Geef jezelf de tijd en leg jezelf niet op om snel grote resultaten te boeken.

Kan jij spreken over een feedbackcultuur binnen jouw organisatie?